Onderwijs 
              voor 
                Ghana

....Samen werken aan een toekomst

Reisverslagen - Ghana 2010

Ghanese Kerkdienst - 24 oktober 2010

" Om tien uur zijn we richting de kerk gegaan. Daar zijn we warm welkom geheten. We hebben onze ogen uitgekeken. Tijdens de kerkdienst hebben we gedanst op de liederen die werden gezongen. Eerst de dames alleen, daarna de heren. De Ghanese mannen waren zeer onder de indruk van de `Fryske` danskunsten van onze heren.

Nadat we hebben genoten van de liederen die werden gezongen, werden wij tijdens de dienst in het zonnetje gezet. We hebben ons allemaal voorgesteld. Bij de laatste van de groep, “Jacob”, werd er geapplaudisseerd en werden er veel lovende woorden genoemd. Hierin kwam de aansluiting van bijbelse namen goed naar voren. Na onze voorstelronde hebben wij als groep ook een show (3 liederen gezongen) weggegeven. Wel iets minder soepel in de heupen, en zo her en der een valse noot, maar dit alles werd zeer gewaardeerd. De preek van de voorganger was voor sommigen onder ons toch net even te lang.. Wel hebben we nu allemaal goed voor ogen dat het leven net een drukke straat is, en dat het belangrijk is wanneer je oversteekt dat je je eigen weg volgt en goed naar links, rechts en weer naar links moet kijken voor het eventuele onverwachte." 

Opening Bakkerij  - 27 oktober 2010

Onderweg horen we de Afrikaanse klanken al uit de speakers komen. Bij aankomst worden we zoals altijd begroet door Emmanuel, Noah en de pastoor. Op het feestterrein staan drie partytenten, waaronder wij als prominenten op de eerste twee rijen mogen gaan zitten. De officiële bijeenkomst begint om tien uur AT (African Time), dus kwart voor elf. De opening begint met een lied, waarna we uitgenodigd werden om te komen dansen. Dit ging minder soepel dan bij de Ghanese kinderen maar het werd zeer gewaardeerd door het aanwezige publiek. Talloze speeches volgden, waarbij de friends en brothers and sisters from Holland regelmatig aangehaald werden en uitvoerig bedankt.

Naast onze eigen cameraman Ramiro was ook de Ghanese pers aanwezig, die dan ook regelmatig op ons inzoomde. Halverwege het programma, dat maar liefst zeventien punten telde, was het de beurt aan Theo om te speechen. Theo is al aardig ingeburgerd want de speech werd begonnen met ‘Amen’ en ‘Halleluja’ en afgesloten met ‘God bless you’. Eerst hebben we een voorstelrondje gedaan, waar wederom werd gelachen bij de naam Ramiro, en bij Jacob klonk weer een luid gejoel. Aan het eind van de speech was het tijd voor de kado’s. Eerst de broodplank, die ze ook in Ghana schijnen te gebruiken. Hierna de banner. We hadden ’s ochtends het uitrollen nog geprobeerd maar tijdens de ceremonie viel het onderste gedeelte r toch af. Om één van Jacob’s citaten te gebruiken: ‘Sorry, peanutbutter’. De kado’s werden in ontvangst genomen en men was er zichtbaar gelukkig mee. Uit de volgende speech bleek dat de weg naar de bakkerij verbeterd zal worden, wat laat zien dat de bakkerij erg belangrijk is in het ontwikkelingsproces van dit gedeelte van Techiman.

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.